Rusko hrozí znížením dodávok plynu Ukrajine v júni, ak Kyjev nezaplatí

02.05.2014 Celý región

Varšava 2. mája (TASR) - Rusko pohrozilo, že bude žiadať platby za plyn od Ukrajiny vopred.

To znamená, že ak Kyjev v priebehu mája nezaplatí, od júna môže Rusko objem dodávok plynu znížiť. Povedal to dnes vo Varšave novinárom ruský minister energetiky Alexander Novak po rokovaniach zástupcov energetického sektora Ruska, Ukrajiny a Európskej únie. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg a server kyivpost.com.

"Účet za dodávky plynu pre Ukrajinu zverejníme 16. mája. Na zaplatenie bude mať Ukrajina čas do 31. mája. Ak tak neurobí, Gazprom bude mať možnosť dodávky plynu v júni obmedziť," povedal Novak.

Podľa Ukrajiny je však cena príliš vysoká. V tejto súvislosti komisár Európskej únie pre energetiku Günther Oettinger vyhlásil, že Európska únia chce jednotnú cenu za ruský plyn pre všetky členské štáty. Ako dodal, spoločná európska plynárenská infraštruktúra by mala zahŕňať aj Ukrajinu, Gruzínsko a západný Balkán. Túto myšlienku podporil aj ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan.

"Túto myšlienku plne podporujem," povedal Prodan tesne pred rokovaním s Oettingerom a Novakom. Ako dodal, Ukrajina nechce platiť diskriminačnú, teda omnoho vyššiu cenu ako ostatné štáty.

Po skončení rokovaní komisár EÚ dodal, že Európska únia bude v rokovaniach o dodávkach plynu pokračovať. Ako uviedla agentúra AP, ďalšie rozhovory sú podľa Oettingera naplánované na polovicu mája a následne ku koncu mája, pričom cieľom je dohodnúť sa na adekvátnej cene za surovinu.
 

Vyberte región